Okul döneminde çoğu ailenin en zorlandığı anlardan biri ödevlerin yapıldığı saatler. Çocukları ödevin başına geçirmek ayrı bir mesele, yapıp bitirmelerini sağlamak ayrı. Peki bu süreci en sağlıklı şekilde nasıl geçirebiliriz?
Çocuklarımız büyüyor ve bununla birlikte sorumlulukları da artıyor. Ama akıllarının bir köşesi hala oyunlarda. O yüzden onlardan çok uzun süreli konsantrasyon beklemek gerçekçi değil. Bilimsel araştırmalar da bize bu sürenin çok uzun olmadığını gösteriyor. Tabii "Ne yapalım? Bu ödevler de yapılacak sonuçta." dediğinizi duyar gibiyiz. Küçük ipuçlarıyla bu süreci kolaylaştırabiliriz.
Başlamak bu işin en önemli adımlarından biri. Bu aşamada çocuğumuzun severek yaptığı bir şey varsa "Hemen onu bırak ve ödevinin başına geç." demek onu üzecek ve başlamak istemeyecektir. Onun yerine bitirmesi için bir zaman vermek ve başlayacağı saati anlayabileceği net bir şekilde belirlemek daha fazla işe yarayacaktır. "Saatin uzun olan çubuğu yediye geldiğinde ödevine başlamamız gerekiyor. O zamana kadar oyununu bitirebilirsin." demek gibi. Görebileceği şekilde bir saat koyarak siz kendi işlerinize devam edebilirsiniz. Zamanı geldiğinde ödevinin başına geçmiş olmalı. Verdiğimiz bu zaman, çocuğumuza zaman yönetimini kendisinin yaptığını hissettireceği için daha etkili olacaktır.
Yapmaması durumunda tehdit cümleleri kullanmaktan kaçınalım. "Ödevini yapmazsan tabletle oynamana izin vermem." demek yerine "Şu an ödevlerini yapman gerekiyor, tabletinle ödevini bitirdikten sonra elbette oynayabilirsin." Demek ya da "Öğretmenini arayayım da sen gör." demek yerine "Ödevlerini yapmak senin sorumluluğun. Bence yapmalısın. Ama yapmak istemiyorsan çantana koyalım, öğretmenin sorduğunda sen durumu kendin açıklayabilirsin." demek yine onu hem sakinleştirecek hem de kararı kendisi vermiş gibi hissettirecektir.
Son olarak da çocuğumuzu başkalarıyla kıyaslamaktan kaçınalım. Örneğin; "Ablana hiç ödevlerini yap demiyorum, sana yüz kere söylüyorum.", "Arkadaşın Ali hemen yapıyormuş. Sen hep son dakikaya bırakıyorsun." gibi söylemler hem çocuğumuzun kıyasladığınız kişiye karşı olumsuz duygular beslemesine sebep olur hem de başarı ölçütünü kıyaslandığı kişi nezdinde değerlendireceğinden aslında potansiyelini sınırlar.
Unutmayalım, şimdi sabır gösterirsek tüm hayatını etkileyecek bir disiplin kazandırmış olacağız.
Haydi derin nefes alın ve seslenin. "Yavruuum Ödev zamanıııı!